Úti cél ajánló

Az indiai Tádzs Mahal

Tádzs Mahal

Ha Agra városa névről nem is ugrik be elsőre, leghíresebb épületét, a Tádzs Mahalt biztos azonnal be tudjuk azonosítani. Talán nem túlzás azt mondani, hogy India leghíresebb épületkomplexumáról van szó, évente milliók járnak a csodájára a mai napig is. A következőkben néhány érdekességet és hasznos információt osztunk meg a mogul építészet remekművéről.


Története

Az indiai Agrában található Tádzs Mahalnak a története sem mindennapi. Elsőre talán palotának tűnik, valójában mauzóleumot takar: Sáh Dzsahán mogul sah építtette gyermekszülésben elhunyt felesége, Mumtáz Mahal emlékére a XVII. században. Maga az építkezés több mint húsz évig tartott, és körülbelül 20 ezer munkás dolgozott a monumentális komplexumon, ami 1653-ban lett kész.

A Tádzs Mahal a Jamuna folyó partján, összesen 17 hektáron terül el, és a síremlék-építészet csúcsaként is szokták emlegetni. A mauzóleumot négy minaret veszi körül, de a hatalmas kert mellett része az együttesnek többek között egy mecset és egy vendégház is. A kert, azaz a csár bág csatornákkal négy részre van osztva, középen pedig egy mesterséges tó helyezkedik el. A fehér márványból készült mauzóleummal pedig szép kontrasztban van a vörös homokkőből épült mecset és vendégház. Tartozik még hozzá egy előudvar, valamint karavánszerájok és bazár is.

Nem véletlenül választották a világ hét új csodái közé ezt a hatalmas épületegyüttest: kívülről is lenyűgöző látványt nyújt, és egyre szebb lesz, ahogy a főkapun és a kerten keresztül bejárjuk, és közelről megcsodáljuk a komplexum gondosan megtervezett elemeit. A mauzóleumot különlegesen és aprólékosan díszítették kalligráfiákkal, drágakövekkel, főként pietra dura technikával. Ugyanakkor a sah és feleségének valódi sírja nem látogatható, helyette két szimbolikus sírt, azaz kenotáfiumot tekinthetnek meg a turisták.

A szerelem szimbólumának tartott Tádzs Mahalt számos legenda is övezi, ezek közül a legismertebb, hogy a sah minden munkás kezét levágatta, hogy senki se építhessen még csak hasonló síremléket sem, de erről nincsenek feljegyzések. Sok évtizedes hanyatlás után a XIX. század végén kezdték el helyreállítani a komplexumot, igazán népszerűvé pedig a XX. század végére lett, miután 1983-ban a UNESCO Világörökség részének nyilvánították.

Megközelítése

A Tádzs Mahal egész évben, a péntekeket leszámítva várja a látogatókat (péntekenként az agrai muszlimok imádkoznak a mecsetben). Érdemes természetesen online előre jegyet venni, és úgy időzíteni az érkezést, hogy kényelmesen be tudjuk járni zárás előtt (a nyitvatartási idő fél órával napkelte előtt kezdődik, és fél órával napnyugta előtt ér véget). Agrába repülővel és vonattal is eljuthatunk, magát az épületet pedig taxival vagy riksával lehet elérni.

Kapcsolódó tartalmak: