Úti cél ajánló

Úti célok a bakancslistánkon: Pompeji

Pompeji látnivalók - index

Pompejiről valószínűleg mindannyian hallottunk már, ha máskor nem is, akkor történelemórákon biztosan. Az egyszerre hátborzongató és lenyűgöző romvárosban viszont jóval több van annál, mint amire a tanulmányaink alapján emlékezhetünk. Nem egy átlagos régészeti lelőhelyről van szó ugyanis: ha valahol, itt tényleg olyan, mintha az időben utaznánk. Pompeji látnivalók egy csokorban!


Elhelyezkedése

Pompeji a Vezúvtól 9, Nápolytól 25 kilométerre fekszik az olaszországi Campania régióban, a Nápolyi-öbölben. A romváros egész évben látogatható, belépő ellenében. Érdemes minél előbb megvenni a jegyet, hogy biztosan bejussunk, és ne kelljen a helyszínen sorban állnunk. Több órát, akár egy egész napot is ajánlott rászánni a kényelmes bejárására, mivel 44 hektáron terül el az eddig feltárt rész.

Története

Az egykori kereskedőváros, Pompeji tragikus sorsa közismert: i.sz. 79-ben kitört a Vezúv, a vulkáni hamu és kőzet pedig 4-6 méter vastagon ellepte a várost, ezzel pedig gyakorlatilag megfagyasztotta az időben. Pompejit teljesen véletlenül fedezték fel, majd a XVIII. század közepén kezdték meg a feltárását, ma pedig már az egyik legnépszerűbb olasz turistalátványosságnak számít.

A romvárosba betérni olyan, mintha visszatértünk volna az ókorba: bejárhatjuk az utcákat, átsétálhatunk a városkapuk alatt. Megnézhetjük többek között a lakóházakat, a faun házát, a Misztériumok villáját, Vénusz vagy Apolló templomát, a fórumot, a közfürdőket, a nagy és a kis színházat, vagy az amfiteátrumot. Ezzel persze csak a felszínt kapargatjuk, mivel rengeteg emlék vár itt ránk.

Pompeji feltárása azonban még nem ért véget, ma is dolgoznak a területén régészek. Ezért bármikor megtörténhet, hogy a város egyik utcája, épülete le van zárva, és persze az is lehet, hogy egy újonnan felfedezett helyet tekinthetünk meg ottjártunkkor.

Egy pompeji látogatásba mindenképp iktassuk be a Vezúvot is, nemcsak abban az esetben, ha szeretünk túrázni. A több mint 1200 méter magas hegyről ugyanis páratlan panorámában lehet részünk. Ugyan legutóbb 1944-ben tört ki, mégis veszélyesnek számít abból a szempontból, hogy körülbelül 3 millió ember él a közelében.

Ha pedig már idáig eljutottunk, ne hagyjuk ki Herculaneumot sem. Ez a település, bár Pompeji előtt fedezték fel, kevésbé ismert, de éppoly lenyűgöző. Mivel a Vezúv nyugati oldalán fekszik, kevésbé érte a vulkánkitörés, mint a keleti oldalán fekvő Pompejit, és valamivel jobb állapotban őrizte meg a várost a vulkáni hamu és tufa az utókornak. Mivel Herculaneum egy kisebb üdülőváros volt, így pár óra alatt bejárható (de inkább két napot szánjunk a két romváros és a Vezúv felfedezésére).

Megközelítése

Pompejibe a legegyszerűbben úgy juthatunk el, ha elrepülünk Nápolyba, ott pedig vonatra szállunk, körülbelül fél órára. Ha Rómába utazunk, akkor innen is először Nápolyba érdemes elvonatozni, majd onnan tovább a romvárosba. Ez az út körülbelül 2 órát vesz igénybe, úgyhogy könnyen beiktatható egy pompeji kiruccanás, ha az olasz fővárosban járunk.

Kapcsolódó tartalmak: