Érdekességek

Rekordok a levegőben

A Guinness Rekordok Könyve számtalan érdekes – és valljuk be, furcsa – eredményeket rejt. A sok rekord között persze vannak olyanok is, amik mögött valóban igazi teljesítmény vagy rendkívüli esemény áll. Most a legérdekesebbeket gyűjtöttük össze azok közül, amelyek a légi közlekedéshez kapcsolódnak.


A legrövidebb belföldi járat

Mindössze 2 perc (taxival együtt): ennyit kell kibírnia annak, aki az Orkney-szigetek két tagja, Westray és Papa Westray közötti utat repülővel akarja megtenni. Meglepő is lenne, hogy több időbe kerülne a 2,74 kilométeres távolság.

Forrás: Andrew Brown

A leghosszabb belföldi járat

Gondolnánk, hogy az Indiai-óceán egyik szigete is uniós terület? Az Air France járatai átlagosan 10-11 óra alatt jutnak el Párizsból a Madagaszkár közelében található Reunion szigetig, ami közigazgatásilag Franciaországhoz tartozik.

A leghosszabb nemzetközi járat

A Singapore Airlines két járatával is a csúcson van: Szingapúrból két New York-i reptérre non-stop körülbelül 18 és fél óra alatt jutunk el. A kettő közül a Szingapúr-JFK járat a hosszabb, igaz, a Szingapúr-Newark is csak percekkel van lemaradva mögötte. Ha átszállás nélkül akarunk utazni, akkor maximum ennyit tölthetünk a levegőben egyhuzamban – legalábbis egyelőre.

A leghosszabb kísérleti járat

Kísérleti jelleggel indult útnak egy utasszállító 2019. november 13-án Londonból Sydneybe. A Qantas QF7879-as járata a Napfelkelte projekt keretében 19 óra 19 percet töltött a levegőben, amíg megtette a 17 800 kilométeres távolságot a két város között. A próbarepüléssel azt akarták vizsgálni, hogy milyen hatása van ennyi levegőben töltött idő az emberi szervezetre.

A legkitartóbb stewardess

Az amerikai Bette Burke-Nash 1957. november 4-én kezdett el dolgozni az American Airlines-nál. 2022. január 4-én, 64 évvel és 61 nappal azután, hogy munkába állt, megdöntötte az előző rekordert, és ő lett a leghosszabb munkaviszonyú stewardess. Ezzel persze nem ért véget a karrierje, azóta is dolgozik.

Forrás: CNN

A legtöbb levegőben töltött idő

Az amerikai Robert Timm és John Cook egy átalakított Cessna C172-es géppel (tettek bele egy 95 gallonos üzemanyagtartályt, matracokat és egy mosdót) 1985-ben felszálltak, és 64 napig, 22 óráig és 19 percig a levegőben maradtak. Kalifornia és Nevada fölött repültek, naponta kétszer tankoltak úgy, hogy leereszkedtek egy úton lévő tartálykocsi fölé, amihez aztán lelógattak egy csövet.

Forrás: Steve Tmm

A legtöbbet repülő kisállat

Egy Smarty nevű macska 2005 júniusában 79. alkalommal ült repülőre, és ezzel a Rekordok könyvébe is bekerült, mint a legtöbbet repülővel utazó kisállat. Smarty 2007 februárjában pusztult el, nem sokkal korábban volt túl a 92. útján.

A legidősebb repülés-oktató

Az amerikai Robina Asti 99 éves volt, amikor 2020. július 23-án ő lett a világ legidősebb repülés-oktatója. A második világháborút is megjárt pilóta sajnos ma már nem aktív, mivel 2021. március 12-én elhunyt.

Forrás: ABC7

A legtöbb nemzetiségű utas

Az Emirates 2019. november 19-én 500 utassal indított járatot, akik összesen 145 nemzetet képviseltek. Az utasoktól azt kérték, hogy viseljenek a kultúrájuknak, országuknak megfelelő öltözetet, így látványra is elvegyültek a különböző hagyományok.

Forrás: Emirates

A legtöbb utas

Szomorú körülmények között született ez a rekord: 1991. május 24-én a Salamon hadművelet keretében 1088 embert menekítettek ki Etiópiából (más források szerint 1122-t). Viszont két baba is világra jött a járaton, így többen szálltak le Izraelben az eredetileg 480 utasra tervezett Boeing 747-200-asról.

Forrás: Simple Flying

Kapcsolódó tartalmak: