Úti cél ajánló

Maga a földi Paradicsom: ismerje meg Hawaii-t!

Hawaii jó ideje egyet jelent egy olyan gyönyörű hellyel, ahol van ideje gondtalanul feltöltődnie az embernek. A meseszép tájakon kívül viszont azok számára is tartogat látnivalókat a 50. amerikai állam, akik aktívan szeretnének pihenni. Most a a legismertebb látványosságokat mutatjuk be. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa: megszámolni se lehet, hány természeti csodát, műemléket találunk itt. Hawaii látnivalók összegyűjtve! 


Elhelyezkedése

Bár földrajzi elhelyezkedésük okán inkább Polinézia részének tekinthetők, a Hawaii-szigetek közigazgatásilag az Amerikai Egyesült Államokhoz tartoznak. Összesen 137 vulkanikus szigetből áll, 8 nagyobbal, amik közül a legnagyobb a Hawaii-sziget. A főváros, Honolulu viszont Oahu szigetén található. A legjobb áprilisban, májusban, szeptemberben vagy októberben idelátogatni: ilyenkor kevesebb a turista, de az idő is kellemes. Viszont hosszú repülőútra kell készülni, legalább két átszállással: ugyanis még az Egyesült Államok szárazföldi területétől is 3400 kilométer választja el.

Látnivalók

USS Arizona, Oahu

Pearl Harborról mindenki hallott: amikor a japánok megtámadták a támaszpontot 1941. december 7-én több mint 2400 ember halt meg. Ebből 1177-en az USS Arizona fedélzetén vesztették életüket. A csatahajó azóta is az öbölben nyugszik, felé pedig csak egy csónakkal megközelíthető emlékművet építettek. A támadás kapcsán felállított nemzeti parkban találhatunk még többek között repüléstörténeti múzeumot, valamint bejárhatjuk a ma már múzeumként funkcionáló USS Missouri nevű csatahajót is.

Waikiki, Oahu

Waikiki talán a legismertebb negyede Honolulunak. A világhíres strand igazi turistaparadicsom: sokcsillagos szállodák, boltok, szórakozóhelyek várják az idelátogatókat, valamint szörf- és más vízisport-versenyeket rendeznek itt. Mellette található a Gyémánthegy nevű, vulkanikus eredetű hegy, amely ma már műemléknek számít. Érdemes megmászni, mert pazar kilátás nyílik róla a partra és a tengerre.

Mauna Kea, Hawaii

Nem hagyhatjuk ki az állam legmagasabb hegyét, a Mauna Keát sem. Az aktív vulkán 4207 méter magas, mára több túraútvonalat is kialakítottak rajta, de meredeksége miatt nem könnyű megmászni. Sokan hegyi betegséget is tapasztalnak a csúcs közelében. A Mauna Kea Obszervatóriumok részeként teleszkópokat is telepítettek ide. Ugyanis az égbolt és a levegő jellemzően tiszta, nincs fényszennyezés, illetve az időjárás miatt is alkalmas a hely az űr megfigyelésére. Az obszervatóriumok a tudósokon túl a látogatók számára is nyitva állnak.

Iao-völgy, Maui

Az Iao-völgy egy esőerdővel borított tájat takar, amit számos misztikum övez. A völgy felé emelkedik egy 370 méter magas szikla, az “Iao-tű”, amit az ősidőkben valószínűleg oltárként használtak. A legenda szerint a Maui nevű félisten a lánya, Iao egyik udvarlóját változtatta kővé, így ő lett a szikla. A völgyet ráadásul a hawaii istenek, a manák szellemeinek lakhelyének tartják.

Haleakalā Nemzeti Park, Maui

A Haleakalā vulkán köré kialakított nemzeti park is kihagyhatatlan program. Fő látványossága a hatalmas, 790 méter mély Haleakalā-kráter, amely a neve ellenére valószínűleg nem vulkáni eredetű. A kráter meredek, kopár belsejében viszont valóban vulkáni elemeket, köztük nagy salakkúpokat találunk, így olyan, mintha a holdon járnánk.

Papohaku part, Molokai

A közel öt kilométer hosszú és több mint 90 méter széles, fehérhomokos Papohaku parton megtalálhatjuk a nyugalmat. Ez a strand ugyanis a turisták által kevésbé látogatott Molokai szigetén található, így valószínűleg kényelmesebben fel tudunk töltődni itt.

Wailua-vízesés, Kauai

A “kertszigetként” is ismert Kauain (csak úgy, mint a többi szigeten) rengeteg hatalmas és szép vízesés található. A Wailua azért különleges, mert lényegében két, párhuzamos vízesést takar, amik egy 25 méter magas szikláról torkollanak a tengerbe. A kalandvágyóknak ajánljuk még a Kalalau-túraösvényt, amit az egyik leggyönyörűbbnek és legveszélyesebbnek tartanak az Egyesült Államokban.

Hawaii látnivalók - Wailua vízesés

Kapcsolódó tartalmak: