Úti cél ajánló

Fedezze fel Kréta szigetét!

A görög mitológia és történelem megkerülhetetlen pontja Kréta, a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete. A minószid civilizáció egykori központja nem véletlenül lett mára Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja: a műemlékek mellett számtalan természeti csodát is tartogat az idelátogatók számára. Íme a legismertebb krétai látnivalók!


Knósszosz

Kezdjük a legismertebbel. Az Heraklion mellett található Knósszoszt a legrégebbi európai városnak tartják, ma pedig a legjelentősebb bronzkori régészeti lelőhelynek számít. Több évtizeden át tartó feltárása után az egykori palota kutatási és turisztikai szempontból is fontos része lett mind Görögországnak, mind pedig Krétának. Több részét is rekonstruálták az i. e. 1700-1400 között épült, négyszintes palotakomplexumnak, így igazán különleges élmény bejárni ezt a legendás területet. A hely neve a görög mitológiából lehet ismerős: eszerint Minósz király labirintust építtetett a Minótaurosznak, a felesége és egy bika nászából született embertestű, de bikafejű lénynek.

Irakliói régészeti múzeum

A fővárosban, Herakliónban találjuk a méltán híres régészeti múzeumot. Ha valahol, itt biztos megtudhatunk mindent a minószi történelemről, kultúráról: megszámlálhatatlanul sok ereklye, ékszer, használati tárgy mesél itt nekünk a régmúltról. Mellettük többek között freskókon és szobrokon keresztül is megismerhetjük az első európai civilizációt.

Forrás: Exploring World

Réthimno és az Arkadi-kolostor

Réthimno a harmadik legnagyobb város a szigeten. Ha szeretnénk az időben utazni, mindenképpen nézzük meg a macskaköves utcákkal és reneszánsz építményekkel teli, középkori óvárosát, ahol a velencei és a török uralom nyomai is láthatók. A várostól pedig 23 kilométerre találjuk az Arkadi-kolostort, amihez megéri elzarándokolni. A XVI. századi épület ugyanis ma már a török megszállás alatti ellenállás, és a hazaszeretet jelképének számít. 1866-ban ugyanis közel 1000 krétai felkelő rejtőzött el a kolostor puskaportárolójában, majd inkább a halált választották, minthogy megadják magukat a törököknek.

Balos part

Nehéz csak egy strandot kiemelni a szigetről, mi most elsősorban a Kissamoson található Balos tengerpartot ajánlanánk. Az üdülőváros a sziget nyugati részén fekszik. Ha valahol, itt igazán festői környezetben töltődhetünk fel. Hasonlóan mesebeli az Elafonisi és a Falassarna tengerpart is: türkizkék víz, puha homok, lenyűgöző táj vár ezeken a strandokon minket.

Szamaria-szurdok

Szurdokokból sem egyszerű választani. Az egyik legismertebb az azonos nevű nemzeti parkban található Szamaria-szurdok, Chania régióban, a sziget nyugati részén. A nem mindennapi szépségéről híres 16 kilométeres, meredek sziklafalakkal szegélyezett túraútvonalat rengetegen keresik fel. Másfajta, de ugyanolyan emlékezetes élményt jelent a keleti oldalon lévő, vörös szikláiról híres Zakros-szurdok, azaz a Halottak völgyének bejárása is.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: