Úti cél ajánló

Kihagyhatatlan programok Kairóban és környékén

Az arab világ egyik legjelentősebb városa, Kairó és környéke mindannyiunk számára tartogat egyszeri és megismételhetetlen élményeket. Legyen szó legendás építményekről, történelmi helyszínekről, vagy a modern kor vívmányairól, itt biztos nem fogyunk ki a felfedezni valókból. Íme a legismertebb látnivalók az Egyiptomi Arab Köztársaság fővárosában!


Gízai Piramisok

A Mokattam-fennsíkon található gízai piramisokat legalább egyszer látni kell az életben. Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisai találhatók itt. Hufu fáraó tiszteletére épült a 147 méter magas nagy piramis, az ókori világ hét csodájának egyetlen, ma is álló tagja. A komplexum részei még kisebb piramisok (köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát), völgytemplomok, és masztabák (egyiptomi sírhelyek) is. A körülbelül 4500 éves építmények nemcsak rejtélyes múltjuk miatt népszerűk: mivel Kairótól alig 13 kilométerre helyezkednek el, így taxival és tömegközlekedéssel is könnyen elérhetők.

Szfinx

Ugyanitt találjuk a szintén legendás szfinxet is, ami jelképesen őrzi a piramisokat. A több mint 20 méter magas, 73 méter hosszú és 19 méter széles, emberfejű és oroszlántestű szobor a világ egyik legnagyobb és legrégibb építménye. Valószínűleg i.e. 2500 körül építhették, de több elmélet is van az eredetével kapcsolatban, illetve arról is, miként vesztette el az orrát. Az biztos, hogy a látványa semmihez sem fogható.

Egyiptomi múzeum

Elképesztő gyűjteménnyel rendelkezik a Tahrír téren található Egyiptomi múzeum. Nem véletlenül számít a világ egyik legismertebb múzeumának: nincs még egy hely, ahol ennyi antikvitást találnánk a fáraók korából. Papiruszok, szobrok, szarkofágok, ékszerek: ha valahol, itt mindent megtudhatunk, amit csak az ókori Egyiptomról tudni érdemes.

Forrás: 4K World Wanderings

Khan el-Khalili

A város központjában található a híres bazár, ami helyieket és turistákat egyaránt vonz. Bár a Khan el-Khalili név eredetileg csak egy épületet jelölt, ma már a piac egészére használják. A labirintusszerű bazárban mindent is megtalálunk, amit csak el tudunk képzelni. Az ajándékok, szuvenírek beszerzése mellett akár egy igazi arab kávéra is beülhetünk itt.

Forrás: ConnollyCove

Bab Zuweila

Nem szabad kihagyni az óvárost védő fal részeként épített Bab Zuweilát sem. Ennek a XI. századi városkapunak két minaretje van, ha elég bátrak vagyunk (elég szűk, meredek lépcsőkön lehet ugyanis feljutni), akkor csodás kilátásban lehet részünk a történelmi városnegyedre.

Ha Egyiptom, akkor Egyptair!

Az EgyptAir Budapest-Kairó járataiideális választás a magyar utazók számára, akik kényelmes és gyors repülést keresnek, hogy felfedezzék Egyiptom és a környező régió csodáit.

Hetente négy alkalommal közlekednek közvetlen, környezetbarát Airbus A220 típusú Egyptair járatok a magyar főváros és Kairó között, így kényelmes és gyors lehetőséget biztosítanak az utazóknak a két város közötti repülésre.

Az EgyptAir járatai nem csak Kairóba, hanem más, afrikai és közel-keleti népszerű úti célokra is összeköttetést biztosítanak.

Kairó-torony

Ha már kilátás: érdemes felmenni a város egyik legismertebb modern épületébe, a Kairó-toronyba is. A Zamelek-szigeten felépített, 1961-ben átadott épület 187 méter magas, és bár a kilátó “csak” 143 méteren található, azért onnan is egészen lenyűgöző panorámában lehet részünk. Akár a forgó étterembe is beülhetünk.

Hajózás a Níluson

Természetesen egy nílusi hajókázás sem maradhat el, ha Kairóban járunk. Rengeteg opció közül választhatunk: 1-2 órás út mellett vannak vacsorát is kínáló társaságok, illetve olyanok is, amelyek akár egy félnapos kirándulást is szerveznek. Ha pedig a Nílus, akkor érdemes átsétálni a bronzoroszlánjairól is híres, közel 2000 méter hosszú Qasr el Nil hídon, amely a Tahrír teret és a Zamalek-szigetet köti össze.

Forrás: mycompasstv

Ingyenes Stopover programok és szállás az átszálló utasoknak Kairóban!

Az Egyptair számos izgalmas program-lehetőséget kínál a városnak és környékének felfedezésére az utasoknak, akik Kairóban szállnak át repülőútjuk során. Emellett a hosszú átszállásokhoz ingyenes szállást is biztosítanak a repülőtér közelében lévő kairói szállodákban. 

Kapcsolódó tartalmak: