Úti cél ajánló

Úti célok a búvárkodás szerelmeseinek II. – Trópusi búvárparadicsomok

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy Európában hova érdemes menni azoknak, akik búvárkodni (is) szeretnének utazásuk alatt. Most kicsit távolabb megyünk, és néhány trópusi helyszínt ajánlunk a merülésre vágyók figyelmébe. Legyen szó lenyűgöző természeti kincsekről, vagy évtizedek óta a mélyben pihenő roncsokról, az biztos, hogy a következő helyeken életre szóló élményben lehet részünk.


Nagy Kék Lyuk, Belize

Kezdjük az egyik legismertebb és legszebb helyszínnel: a Nagy Kék Lyuk Belizevárostól 70 kilométerre helyezkedik el. A kerek víznyelő 70 négyzetméteren terül el, átmérője 318, mélysége 124 méter: sötét alsó részei miatt olybá tűnhet, mintha tényleg feneketlen lyuk lenne alattunk. A kristálytiszta vízben szinte minden búvár el akar merülni legalább egyszer: a gyönyörű korallok mellett rengeteg hallal is lehet itt találkozni. A Nagy Kék Lyuk a Belize Korallzátony Természetvédelmi Területhez tartozik, így a UNESCO Világörökség részének számít.

Trópusi búvárparadicsomok - Nagy Kék Lyuk

SS Thistlegorm, Egyiptom

Ha valakit érdekelnek a hajóroncsok, akkor kihagyhatatlan a brit teherszállító, az SS Thistlegorm meglátogatása Egyiptomban. A gőzhajót 1941-ben támadták meg, és süllyedt el a Vörös-tengerben, a Sínai-félsziget déli részén, a mai Rasz Mohammed Nemzeti Park területén. Mivel a roncs nagy része körülbelül 30 méter mélyen fekszik, ezért könnyen megközelíthető a búvárok számára. A teherhajó maradványain kívül a rakománya is látható, főleg fegyverek, lőszerek, motorok, repülőgép-alkatrészek, vasúti kocsik stb.

Trópusi búvárparadicsomok - SS Thistlegorm

Ördögtorok, Mexikó

Csak tapasztalt búvároknak javasolt a mexikói Cozumel szigeténél, azon belül is a gyönyörű korallzátonyáról ismert Ponta Surnél található a La Garganta del Diablo, azaz Ördögtorok nevű vízalatti barlang. A 25-40 méter mélyen található képződmény a nevét a nagyon szűk bejáratáról kapta. Ezen az alagúton át jutunk el a Katedrális nevű barlangba. Sokáig ugyanis egy keresztre emlékeztető szivacs volt benne, ami viszont sajnos már nem látható: a Wilma hurrikán alatt elsodródott.

Forrás: The Dive Planner

Barrakuda merülőhely, Malajzia

A Malajziához tartozó Sipadan-sziget közelében lehetőségünk van arra, hogy a barrakudákkal együtt ússzunk egyet. Bár elsőre talán félelmetesnek tűnhet, azt, ahogy a barrakudák tornádóként köröznek körülöttünk, sosem fogjuk elfelejteni. Maga a merülőhely körülbelül 1 órányi hajóútra van Semporna település partjaitól. A barrakudák mellett többek között teknősöket, pillangóhalakat és gyönyörű korallokat is láthatunk.

USAT Liberty, Indonézia

Balinál is egy világháborús roncs vonzza a búvárokat. Az USAT Liberty nevű amerikai teherhajót egy japán tengeralattjáró támadta meg és süllyesztette el 1942-ben. A merülőhely szerencsére nagyon könnyen megközelíthető: körülbelül 40 méterre található Tulamben település partjaitól, a roncsok 5 és 100 méter közötti mélységben pihennek. Látványa azért is különleges, mert már nagyrészt korallok, gorgoniák fedik az egykori teherhajó részeit és rakományát.

Forrás: Kriss Na Bali

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: