Repülőtér ismertető

Reptér ismertető: London-Gatwick repülőtér

Londoni utazás tervezésekor felmerül a kérdés, hogy brit főváros a számos reptere közül melyiket válasszuk: a Heathrow, a Stansted, a City, a Luton, a Southend és a Gatwick nevével is találkozhatunk. Ezúttal utóbbiról, a London-Gatwickről gyűjtöttünk össze pár hasznos információt azoknak, akik iderepülnének, vagy itt szállnának át egy másik járatra. Íme minden, amit az Egyesült Királyság második legforgalmasabb repülőteréről tudni kell.


A Gatwickről

A London-Gatwick, vagy csak egyszerűen Gatwick története 1931-ben kezdődött, de a létesítményt csak 1936-ban használhatták először civilek: ekkorra építették ki hozzá az infrastruktúrát (utak, vasúti sínek, előterek stb.). A második világháború alatt a Királyi Légierő bázisaként szolgált, utána visszakapták az utasok, és azóta is folyamatosan fejlesztik, az utasszám pedig egyre nő. Jelenleg két kifutópályája van, de a másodikat csak akkor használják, ha az elsőt valami miatt nem lehet.

A Gatwick ma már az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb repülőtere: 2018-ban és 2019-ben már több mint 46 millió utas fordult meg itt. A pandémia alatti visszaesések után 2022-ben újra magára talált, és a második legforgalmasabb repülőtér lett az országban a Heathrow után, európai szinten pedig a 8. helyen végzett.

Főleg a British Airways és az EasyJet indít innen rendszeresen gépeket, de a Wizz Air is naponta közlekedik ide Budapestről, valamint több charter járatnak is a bázisaként szolgál. A mostani két terminál mellett egy harmadik kiépítéséről, illetve egy újabb kifutópálya kialakításáról is szó van. Ha utóbbi megtörténik, akkor a Heathrow-nál is nagyobb forgalmat lesz képes lebonyolítani.

London-Gatwick repólőtér

Szolgáltatások

A Gatwicken két terminál van, az Északi és a Déli. Mindkettő teljes területén van ingyenes Wi-Fi, több üzlet és étterem, ahol el lehet tölteni az időt a repülőgépünkre várva – még kápolnák is. A speciális igényű utasok számára is kérhető külön segítségnyújtás a reptér egész területén. Pénzváltókat is találunk mindkét terminálban.

Több külön várót is igénybe lehet venni, ahol van lehetőség nyugalomban és kényelemben várakozni, akár családdal (gyereksarok), akár üzleti ügyben (munkaállomások) utazunk. A legtöbbet bárki használhatja díj ellenében, illetve a British Airways utasainak is van egy exkluzív helyiségük.

Külön üzleti utazóknak az Északi terminálban alakították ki a No. 1. Lounges nevű várókat. Itt többek között tárgyalók, konferenciatermek, vezeték nélküli és vezetékes, gyors internet, csendes környezet, nyomtatók, illetve egyéb irodai szolgáltatások is igénybe vehetők.

London-Gatwick reptér

Elhelyezkedése, megközelítése

A Gatwick közel 48 kilométerre fekszik London központjától délre, West Sussex megyében, Crawley mellett. Legegyszerűbben és a legolcsóbban vonattal tudunk kijutni. A London Victoria vasútállomásról három vasúttársaság is indít vonatokat Brighton felé, a repülőtér irányába: a leggyorsabb a non-stop Gatwick Express, amivel fél óra alatt elérjük az úti célt. A vonatok közvetlenül a Déli Terminál mellett állnak meg, az Északihoz ingyenes buszok viszik át az utasokat, körülbelül 2 perc alatt. Mellette több busztársaság is indít járatokat a Gatwickre London különböző kerületeiből, illetve Oxfordból.

London-Gatwick reptér

Kapcsolódó tartalmak: