Úti cél ajánló

Törökország legszebb tengerpartjai

Az Égei-tenger törökországi partjainál, valamint a török riviérán a világ leglenyűgözőbb strandjait találjuk. A nyáron zöld és kék színekben pompázó tengerpartok számtalan programlehetőséget kínálnak. Legyen szó nyugalomról, kikapcsolódásról vagy egyéb izgalmakról, a törökországi tengerpartok egyikén megtalálhatja a számításait. Ráadásul a neves Kék zászlóval kitüntetett strandok mellett megismerhetjük a régi civilizációk emlékeit, megkóstolhatjuk a helyi egyedi ízeket, felfedezhetjük a borászatokat és a legkiválóbb török borokat.


A török riviéra, avagy az álomvakációk helyszíne

A török riviéra szívében található Antalya a rengeteg történelmi emléke miatt is népszerű a turisták körében: kihagyhatatlan Aszpendosz, Myra, Side, Perge, és még sorolhatnánk a felfedezésre váró helyeket. Nem is beszélve a hosszú partról, a türkízkék vízről, a nyugodt öblökről és a sportolási lehetőségekről.

Antalyában összesen 231 Kék zászlóval kitüntetett strandot találunk; gyakorlatilag minden út egy strandhoz vezet. Egyes partszakaszok több kilométer hosszan húzódnak, mások hegyek és sziklák között rejtőznek. Lenyűgöző például a türkízkék vizéről és fehérhomokos tengerpartjáról ismert Kaputas, amelyet beválasztottak a világ 50 legszebb strandja közé.

A festői szépségű, sziklákkal és olajfákkal körülvett Andrea Doria-öböl egyike Antalya egyik legnépszerűbb strandjainak. Ha szerencsések vagyunk, barátfókákkal és tengeri teknősökkel is találkozhatunk itt.

Meg kell még említeni az ország második leghosszabb partját, a 14 kilométeres Patarát is. A tengeri teknősök itt szokták lerakni a tojásaikat, így május 15. és szeptember 15. között nagy eséllyel láthatunk több példányt is.

Utazás a kék 1001 árnyalatába

Az Égei-tenger török partvonalának egyik legnépszerűbb úti célja kétségkívül Bodrum kikötővárosa, amely az azonos nevű félszigeten fekszik. A nap és fürdőzés kedvelőinek itt minden adott: kristálytiszta víz, aranyszínű homok, és mesés tengerpart. A város központjának közelében fekszik Gümbet part, ami felejthetetlen élményeket kínál a kék minden árnyalatában pompázó vizével, hajós kirándulásaival, illetve sportolási és búvárkodási lehetőségeivel.

Bitez strand elsősorban az úszók és a vízi sportok kedvelőinek ajánlott. A félsziget egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Türkbüküben (avagy a „török Saint-Tropez”) található a híres Göltürkbükü strand. A part közelében rengeteg klubot találunk, így ha valahol, itt igazán pezseg az élet.

Izmir: Az Égei-tenger török partvidékének szíve

Çanakkalétól délre fekszik Izmir tartomány, a török Égei-tengeri régió „gyöngyszeme”. A turisták között itt különösen népszerű úti cél Çeşme, azon belül is a gyönyörű tengerről és aranyhomokról ismert Ilıca és Alaçatı strandok. A csendes és tiszta vizeiről híres Alaçatı 13 kilométerre fekszik Çeşme központjától: ha valahol, itt nyugalomban lehet napozni és koktélozni.

Ilica az azonos nevű kerületben fekszik Çeşmében, és szinten népszerű azok körében, akik kikapcsolódásra vágynak, Ilicanál ugyanis termálforrások melegítik a tengert. Ha valahol, itt minden adott a pihenéshez: nyugodtan megmártózhatunk a kristálytiszta vízben, illetve napfürdőzhetünk is a kellemes időben.

Törökországi tengerpartok - Alaçatı

Çanakkalé: A török Égei-tengeri régió zöld paradicsoma

Nem feledkezhetünk meg a partvonal északi részén fekvő Çanakkale tartományról sem. Itt találhatók többek között Trója maradványai, valamint a Behram mellett fekvő Assos, Arisztotelész egykori otthona: errefelé a vizek egyrészt valamivel nyugodtabbak, másrészt gyönyörű zöld színükkel magukkal ragadják az embert. Legnépszerűbb strandjai a Sokakağzı és a Kadırga-öböl; utóbbit minden oldalról olajfák ölelik körbe.

Ugyanakkor Çanakkaléval kapcsolatban nem szabad megfeledkezni a két gyönyörű szigetről, Bozcaadáról (görög nevén Tenedos) és Gökçeadáról (Imbros) sem. A Bozcaadán található Ayazma strand kék vizeivel és puha homokjával az Égei-tenger egyik legszebb partját takarja. A gökçeadai, 1200 méter hosszú Aydıncık part pedig az egyik legszebb strandnak számít, igen népszerű, rengeteg szörfkedvelő látogatja.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik:

A tartalmat és a képeket a goturkiye.com-nak köszönhetjük!