Utazási tanácsok

Minden, amit az ESTA-ról tudni kell

ESTA: igénylés és tudnivalók, ha az Egyesült Államokba utazna

Az utazás előkészítése mindig izgalmas időszak, különösen akkor, amikor az Egyesült Államokba történő látogatásról van szó. Az Egyesült Államokba történő vízummentes utazás egyik kulcsfontosságú eleme az Electronic System for Travel Authorization, vagyis az ESTA engedély megszerzése, melynek igénylése és szabályai az évek során változtak. Igyekszünk bemutatni az ESTA igénylés folyamatát, a legfrissebb változásokat a szabályokban és hoztunk néhány gyakorlati példát azoknak is, akik tervezik az Egyesült Államokba történő utazást. ESTA tudnivalók összegyűjtve!


Az ESTA igénylés menete

Az ESTA egy elektronikus utazási engedély, amelyet az Egyesült Államok kormánya ad ki a Vízummentességi Program (VWP) tagországainak, így Magyarország állampolgárai számára is. Az ESTA lehetővé teszi, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba üzleti vagy turisztikai céllal, legfeljebb 90 napra.

Fontos még megemlíteni, hogy az előzőek csak azokra a magyar állampolgárokra vonatkoznak, akik Magyarországon születtek, így a kettős állampolgársággal rendelkező, de nem Magyarországon született utazónak az ESTA igénylése minden esetben elutasításra kerül. Számukra a DS160 űrlap kitöltésével van lehetőség a B2-es turista vízum ígénylésére, ami várhatóan egy hosszabb folyamat.

Az ESTA igénylés lépései:

1., Az ESTA-t az Egyesült Államok kormányának hivatalos honlapján, a https://esta.cbp.dhs.gov/ oldalon tudja megigényelni. Vigyázzon, mert az interneten rengeteg nem hivatalos ESTA oldalt találhat, csak és kizárólag a fent linkelt oldalon végezze ESTA igénylését!

2., Az igényléshez szüksége lesz érvényes biometrikus útlevelére, egy elektronikus eszközre az űrlap kitöltéséhez, és egy hitelkártyára vagy bankkártyára a díj kifizetéséhez, ami 21 dollár.

3., Az űrlap kitöltésekor meg kell adnia a következő információkat:

  • Személyes adatok (név, születési hely, születési dátum, állampolgárság, útlevélszám)
  • Utazási adatok (indulási és érkezési dátum, repülőgép-társaság, járatszám)
  • Kapcsolattartási adatok (telefonszám, e-mail cím)
  • Orvosi előzmények
  • Büntetlen előélet

4., Az űrlap kitöltése után ki kell fizetnie a 21 dolláros díjat.

Amire érdemes még odafigyelnie:

  • az ESTA-t az utazás előtt legalább 72 órával kell igényelnie, 
  • az ESTA nem ad jogot az Egyesült Államokban való munkavállalásra vagy tanulmányok folytatására,
  • az ESTA-val rendelkező utazók legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az Egyesült Államokban.

Az ESTA-val rendelkező utazóknak az Egyesült Államokba történő belépéskor az ESTA-t és az útlevelét együtt kell bemutatniuk a bevándorlási tisztviselőnek. A határőr ellenőrzi az adatokat, és ha minden rendben van, engedélyezi a belépését az országba.

Az új szabályozás részletei

A magyar útlevéllel rendelkező ESTA kérelmezők számára 2023. augusztus 1-jétől új szabályok léptek életbe. Ezek értelmében az ESTA engedély egy évre érvényes, és kizárólag egyszeri belépésre jogosít. A 2023. augusztus 1-jét megelőzően igényelt és/vagy kiadott ESTA engedélyek továbbra is két évig lesznek érvényesek és többszöri beutazásra jogosítanak.

Az új ESTA szabályok a 2023. augusztus 1-t követően igényelt ESTA engedélyek esetében az alábbi eltéréseket eredményezték a gyakorlatban:

  • Egy belépésre jogosít: Az ESTA-val rendelkező utazók csak egyszer léphetnek be az Egyesült Államokba az engedély érvényességi ideje alatt. Ha az utazó többször szeretne belépni az országba, akkor minden egyes új belépéshez új ESTA-t kell igényelnie.
  • Tranzit: Az új szabályok a tranzitálásra is vonatkoznak. Ha egy utazó az Egyesült Államokon keresztül átutazik, akkor az első belépést követően új ESTA-t kell igényelnie a visszaútra.
  • Érvényességi idő: Az ESTA engedély egy évig érvényes. Az érvényességi idő a kiadás napjától számított 365 napig vagy az útlevél lejáratának napjáig tart.
  • Kérelmezések száma: Az igénylések száma nincs korlátozva. Az utazók annyi ESTA-t igényelhetnek, amennyire szükségük van.
  • Egyszerre csak egy kérelem: Az utazók egyszerre csak egy ESTA kérelmet nyújthatnak be. A következő belépésre csak azt követően lehet ESTA engedélyt kérelmezni, ha az előző ESTA engedélyt már felhasználták.
  • Előző engedély törlése: Ha a kérelmező úgy ad be ESTA kérelmet, hogy az előző ESTA engedélye még nem került felhasználásra, úgy az előző ESTA engedélyt a rendszer automatikusan törli.
  • Törlés tájékoztatása: A belépést követően a kérelmező tájékoztatást kap arról, hogy az ESTA engedélyét törölték. Ez azonban a tartózkodása jogszerűségét nem befolyásolja, mindössze azt jelenti, hogy egy esetleges következő belépésre az adott ESTA engedély már nem használható.

Az Egyesült Államokon belüli utazás során, azaz amíg el nem hagyja vagy ki nem lép az országból, nincs szükség minden út során új ESTA-t igényelnie. 

Példák, amikre figyeljen

Ön megkapja az ESTA-engedélyt, és amerikai útja során szeretne ellátogatni Kanadába is. Átmegy a kanadai oldalra, hogy felfedezze az ottani nagyvárosokat is, azonban vissza szeretne térni az Egyesült Államokba. Ezesetben új ESTA-t kell igényelnie, hogy ismételten beléphessen az országba. 

Hasonló probléma léphet fel bizonyos repülőjáratok esetében is. Ha Ön Mexikóba készül, de ehhez az Egyesült Államokban kell trazitálnia, akkor a tranzit során, minekután Ön belépett az Egyesült Államokba, a megigényelt ESTA engedélye érvényét veszti. Így amikor a nyaralás már a végéhez közeledik, és Önnek visszafele is az Egyesült Államokban kell tranzitálnia, ne felejtsen el új ESTA kérelmet igényelnie, más különben nem fogják Önt felengedni a járatra. 

Az új szabályozás azoknak is nehéz helyzetet teremtett, akik egy Karibi hajóútra készülnek, ugyan is ezek az útak nagyrészt Miami vagy Fort Lauderdale kikötőiből indulnak. Ön megérkezik valamelyik reptérre, majd hajóra száll és elindul Dominika és a Kajmán-szigetek felé. Az országból kilépet, így ESTA-ja érvényét vesztette, tehát ahhoz, hogy Ön ismét visszatérhessen oda, ahonnan a hajója indult, új ESTA-t kell igényelnie. Mi azt tanácsolnánk, hogy már a hajó indulását követően igényelje meg az új ESTA kérelmét, nehogy probléma merüljön fel azzal kapcsolatban, hogy visszaszálhat-e a hajóra, miután bebarangolta a dominikai tengerpartokat.

Kapcsolódó tartalmak:

Források: