Úti cél ajánló

München felfedezése – programok egy hétvégi látogatáshoz

Münchent egyszer látni kell: számtalan program, múzeum, műemlék vár ránk Bajorország fővárosában. Unatkozni biztos nem fogunk, hiszen az éjszakai élete sem unalmas: ha már lejártuk a lábunkat, egy jó helyi sörrel, kolbásszal és sós pereccel tudjuk levezetni az izgalmakat egy sörkertben. Most csak pár látnivalót emelünk ki a legismertebbek közül, amelyek beleférnek egy hétvégi látogatásba is. München látnivalók egy helyen!


Olimpiapark

Az 1972-es nyári olimpiára épület park a mai napig meghatározó pontja Münchennek. Szép időben egy egész napot eltölthetünk itt: felmehetünk az Olimpiai toronyba, ahol 182 méter magasan egy forgó éttermet, 190 méternél pedig egy kilátót, valamint egy rock and roll múzeumot találunk. Megnézhetjük még a sportesemények mellett népszerű koncerthelyszínként is funkcionáló Olimpiai Stadiont, de akár korizhatunk is a fedett jégpályán, vagy az uszodát is kipróbálhatjuk.

München látnivalók - Olimpiapark

Deutsches Museum

A városban számtalan múzeumot találunk, közülük mi a Deutsches Museumot javasoljuk. Ez ugyanis a világ legnagyobb tudomány- és technológiatörténeti múzeuma: több mint 28 ezer kiállított tárgyat tekinthetünk meg itt. Az Isar folyó egy kis szigetén fekvő épületben megnézhetjük többek között az Altamira-barlang replikáját, de elmerülhetünk – sok egyéb más mellett – az asztronómia, a telekommunikáció, a fizika vagy az elektronika rejtelmeiben is.

München látnivalók - Deutsches Museum

Pinakothek der Moderne

A művészetek kedvelői nem fognak csalódni a modern és kortárs műalkotásokat bemutató Pinakothek der Moderne-ben. Megtekinthetjük többek között René Magritte, Oskar Kokoschka, Salvador Dali, Francis Bacon, Andy Warhol, Franz Marc vagy David Hockney műveit. Maga az épület a város múzeumi negyedében található, így még bőven tudunk még a tárlatok közül válogatni, ha kedvünk tartja.

Münchner Residenz

Az egykori bajor hercegek hatalmas palotakomplexumát is érdemes bejárni. Az épületegyüttes legnagyobb része ma már múzeumként funkcionál, így bepillantást nyerhetünk a volt uralkodók életébe. Hogy csak pár látványosságot emeljünk ki: a grandiózus Régiségek csarnoka például gyönyörű reneszánsz stílusa miatt tűnik ki; a Pápai szobák pedig a barokk jegyeit viselik magukon. Ráadásul ott van még a Kincstár is, ahol számtalan koronaékszert tekinthetünk meg. És persze ne hagyjuk ki a Hofgartent, azaz a gyönyörűen díszített udvari parkot sem.

Új városháza

A Marienplatzon található, neogótikus stílusban épült Új városházát is érdemes megnézni közelebbről. A gyönyörűen díszített homlokzatáról már messziről ki lehet szúrni az épületet: fő tornya 85 méter magas, ide lifttel fel is lehet menni, hogy a magasból csodáljuk meg a várost. Ha pedig igazi különlegességet akarunk látni, akkor pontosan délelőtt 11-kor vagy délben (illetve márciustól októberig délután 5-kor is) a téren ajánlott lennünk, hogy a harangjátékot megtekintsük. Ebben 32 életnagyságú figura két, XVI. századi történetet ad elő, körülbelül 15 percen át – érdemes beiktatnunk a látogatásunkba a műsort.

Ezek a tartalmaink is érdekelhetik: