Úti cél ajánló

Látnivalók Milánóban

Ha Olaszországba akarunk menni, nehéz dolgunk van: rengeteg legendás város megannyi világhírű látványossága között kell döntenünk. Az biztos, hogy ha Milánót és környékét választjuk, életre szóló élményben lehet részünk: a város műemlékei, alkotásai mai szemmel is lenyűgözőek. A hangulata mindemellett fiatalos, ráadásul a természeti kincsek is elérhető távolságban vannak. Milánó látnivalók egy helyen!


Az utolsó vacsora

Kezdjük az egyértelművel. Leonardo da Vinci egyik, ha nem a legismertebb alkotása kihagyhatatlan, ha Milánóban járunk. A Santa Maria delle Grazia kolostor szekkója iránt érthető módon hatalmas az érdeklődés, és a megóvása érdekében csak korlátozott számú ember látogathatja naponta (hétfő kivételével). Ezért ide mindenképpen előre vegyünk jegyet, sőt, jobb, ha ehhez igazítjuk az utazásunk pontos dátumát. Egyszerre ugyanis csak 35 ember mehet be, akiknek 15 percük van megcsodálni a festményt – de abban biztosak lehetünk, hogy sohasem felejtjük el ezt a negyedórát.

Milánó látnivalók - Az utolsó vacsora

Comói-tó

Érdemes legalább egy napot szánni a Comói-tóra és környékére. Vonattal körülbelül egy óra alatt jutunk el Milánóból, attól függően, hogy melyik településre tartunk. Autóbérlés is jó opció lehet, hogy rugalmasan tudjunk mozogni a tó körül, illetve számtalan szervezett túra is indul Milánóból.

A 146 négyzetkilométeren elterülő tó ugyan csak a harmadik legnagyobb az országban, de az biztos, hogy a leghíresebb. A táj is gyönyörű körülötte, mivel az Alpok lábánál fekszik, így minden adott, hogy úgy érezzük magunkat, mint egy festményben. Ha időnk engedi, kirándulhatunk is a környéken.

A legtöbb település pedig a csodás tengerparti villákról híres, mint például a Villa Melzi d’Eril vagy a Villa Serbelloni Bellagióban. Ugyanakkor többek között Leccóban vagy Varennában is találunk meseszép helyeket.

Navigli-negyed

Bár a csatornákról elsősorban Velence ugrik be az embernek az olasz városok közül, a milanói Navigli-negyed is híres róluk. A középkori kereskedelemben fontos szerepet betöltő csatornákat ma már inkább a turisták kedvelik, a városrész maga pedig most már a pezsgő élete miatt ismert. Ha valahol, itt tudunk vásárolgatni, valamint galériákat, múzeumokat bejárni. Ráadásul este sem tudunk unatkozni: rengeteg étterem, bár, szórakozóhely várja az idelátogatókat.

Milánó látnivalók - Navigli-negyed

Milánói dóm

A város egyik jelképének számító dóm is kötelező program, ha Milánóban járunk. A világ harmadik legnagyobb katedrálisa (a Szent Péter-bazilika és az aparecidai Miasszonyunk-bazilika után) közel 600 éven át készült. Ennek megfelelően több építészeti stílus, főleg a gótika és a reneszánsz jegyeit is magán viseli.

A számtalan gyönyörű oltárral, szarkofággal, ereklyével, szoborra teli dómot nehéz is teljes mértékben felfedezni: érdemes csak lassan megfigyelni és befogadni a részletgazdag díszeit. A tetőre is mindenképpen menjünk fel: mindössze 250 lépcsőfokot kell megtennünk, hogy pazar körülmények között lássuk be a milánói városképet.

Sforza-vár

A milánói városkép egyik legmeghatározóbb építménye a Sforza-vár, amelyet egy korábbi erődből építtetett Franceso Sforza herceg a XV. században. Ma már, sok restaurálás után – a második világháborús bombázásokban is megrongálódott az építmény – elsősorban múzeumként funkcionál.

Sőt, nem is egy, hanem több múzeumnak is otthont ad a hét méter magas kőfalakkal körbevett vár, ahova érdemes lehet többször is visszatérni, hogy minden tárlatot megnézhessünk, ami érdekel. Most csak párat emelnénk ki: a Pinacoteca del Castello Sforzesco kihagyhatatlan a műkedvelők számára. Itt többek között Andrea Mantegna, Antonello da Messina és Giovanni Bellini alkotásai is megcsodálhatók. Az azonos nevű múzeumban pedig megnézhetjük a Rondanini Pietàt, Michelangelo utolsó szobrát, amelyen a művész éveken át dolgozott, egészen haláláig.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: