Utazási tanácsok

Egészségmegőrzés utazás közben – 8 tipp a felhőtlen pihenéshez

Kevés dolog képes annyira elrontani egy várva várt utazást, mint egy betegség. Természetesen nem tudunk mindent előre kivédeni, de sokat tehetünk azért, hogy elkerüljünk például egy csúnya leégést vagy egy gyomorrontást. A következőkben ahhoz adunk ötleteket, hogyan tudjuk megőrizni az egészségünket és a jó közérzetünket a nyaralásunk alatt.


Vigyünk elegendő gyógyszert!

Amennyiben rendszeresen gyógyszert szedünk, mindenképpen készítsünk be eleget (sőt, valamennyivel több napra valót, hiszen bármi történhet). Illetve az orvosunktól is kérhetünk angol nyelvű szakorvosi igazolást, amivel a külföldön is hozzá juthatunk, ha véletlenül elveszítenénk. Érdemes még bekészíteni fájdalom- és lázcsillapítót is esetleg a biztonság kedvéért.

Előzzük meg a jetlaget!

Egy másik időzóna könnyen megzavarhatja az ember szervezetét. A több órás időeltolódás okozta fáradtságot, rossz közérzetet úgy előzhetjük meg, ha már napokkal az utazás előtt elkezdünk “ráhangolódni”. Például keljünk a megszokottnál 1 órával korábban, vagy feküdjünk le 1 órával később, attól függően, hogy melyik irányba megyünk majd.

Ne feledkezzünk meg a naptejről!

Egy leégés hosszútávon veszélyes lehet, rövidtávon pedig “csak” kellemetlenségeket okoz. Mindkettő elkerülésére ajánlott legalább 30 faktoros naptej használata, ha egy napsütötte helyre megyünk.

Vegyük fel a megfelelő oltásokat!

Indulás előtt nem árt utána nézni, milyen oltásokra lehet szükségünk, ha egy idegen helyre utazunk – főleg, ha egy ázsiai vagy afrikai országot vettünk célba. És bár a világ nagy részén már nem fenyeget a koronavírus, az úti célunktól függően érdemes lehet egy emlékeztetőt beadatnunk magunknak.

Figyeljünk arra, hogy miket eszünk!

Természetesen fontos kipróbálni a helyi ízeket, azonban figyeljünk arra, hogy mit és hol eszünk, főleg, ha olyasmiről van szó, amit korábban még nem próbáltunk ki. Ételallergia esetén különösen legyünk résen: könnyen lehet, hogy egy itthon biztonságosan fogyasztható étel külföldön valamilyen allergén felhasználásával készül.

Igyunk sok folyadékot!

Egy mozgalmas nap során is fontos a megfelelő hidratálás. Igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet: a legjobb, ha mindig van nálunk kulacs. Az alkoholt inkább ne vigyük túlzásba, hogy véletlenül se tegyen keresztbe a másnapi programunknak. Ugyanakkor egyes országokban nem biztonságos csapvizet fogyasztani: ennek mindenképpen nézzünk utána még indulás előtt, és ennek megfelelően készüljünk az ottlétünkre.

Mozogjunk!

Természetesen nem muszáj annyit tornáznunk, mozognunk, mint egy átlagos héten, de amikor csak tehetjük, az aktív pihenést válasszuk: ugyanannyit napozzunk, mint amennyit kirándulunk például. Amikor pedig egy várost fedezünk fel, inkább sétáljunk a tömegközlekedés vagy a taxizás helyett. Ezáltal ráadásul a helyet is jobban megismerhetjük.

Mossunk rendszeresen kezet!

A kézmosásról se feledkezzünk meg, hiszen sokat fogunk mászkálni, rengeteg dologhoz hozzá fogunk érni. Folyékony kézfertőtlenítőt is érdemes magunknál tartani.

Ne égessük két végén a gyertyát!

Bár csábító a gondolat, hogy minél több mindent megnézzünk és bejárjunk, ennek nem szabad a pihenés és az alvás kárára mennie. A kimerültségtől legyengül a szervezetünk, és nagyobb eséllyel kapunk el valamilyen fertőzést. Csak annyi programot iktassunk be, amennyi jólesik.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik: