Utazás előtt

Biztosítsa be utazását!

Biztosítsa be utazását!

Ha repülővel indulunk nyaralni, és nyugodtan szeretnénk utazni, mindenképp érdemes elgondolkozni a megfelelő biztosítás megkötésén. Mi lesz, ha a gyerek pont akkorra betegszik meg? Mit csinálunk, ha ellopják a csomagunkat, és ott állunk külföldön a holmijaink nélkül? Mi lesz, ha valakit baleset ér kint? Biztosítás kisokos, hogy Önnek semmi miatt se kelljen aggódnia!

Mire jó a sztornó biztosítás?

Amikor megvesszük a repülőjegyünket az online felületen, a rendszer automatikusan felkínál egyéb szolgáltatásokat is. Ilyen például a sztornó vagy útlemondási biztosítás. Ez akkor nagy segítség, ha valamilyen előre nem látható ok miatt meghiúsul az utazásunk, ami a bosszúság mellett gyakran nem kis anyagi veszteséggel is jár.

A sztornó biztosítás esetén mindig van egy önrész, ez általában 20 százalék körüli összeg, de minimum 10 ezer forint, vagyis ha ez alatti összegért vettük a jegyet, nemigen érdemes sztornó biztosítást kötni. Az e feletti részt téríti meg a biztosító, ha nyomós okunk van az út lemondására. Ezeket az indokokat általában tételesen felsorolják a biztosítók. Ilyen például, ha az utas egy közvetlen hozzátartozója elhalálozik, vagy, ha az egyik utas komolyan megbetegszik.

Biztosítsa be utazását!
Egy kis megfázás miatt még nem érdemes lemondanunk repülős utazásunkat!

Ide nem számít bele az, ha náthás a gyerek és anyuka nem mer így nekivágni az útnak, de a kórházi kezelés, magas láz, tüdőgyulladás, fertőző betegség vagy a végtagtörés indokolt esetnek számít. Ha otthonunkba betörtek vagy villámcsapás érte a házat és feltétlenül ügy intézni kell, akkor is él a sztornó biztosítás, ahogy az is indokolt esetnek számít, ha a bíróság beidézett tanúként egy tárgyalásra.

Amit nem fogadnak el a biztosítók például, ha a rossz idő miatt nem akarunk elutazni, ha a munkáltató nem adta ki a kért szabadságot, vagy a meglévő, ismert krónikus betegsége rosszabbodott az utasnak, hiszen ez a kockázati tényező már a repülőjegy foglalás időpontjában is ismert volt számára. Fontos viszont megjegyezni, hogy minden esetben a biztosító társaság az általános biztosítási feltételek alapján végzi el a kárigény elbírálását.

Mire jó az utasbiztosítás?

Egy másik, fontos biztosítás típus, amit érdemes megkötni, az utasbiztosítás. Például, ha autót bérlünk, és azt feltörik, amíg egy bevásárlóközpontban nézelődünk, és ellopják belőle értékeinket, a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyv alapján téríti meg kárunkat. Ugyanígy, ha a hotelszobánkba törnek be, akkor is ugyanígy kell eljárni. Tudni kell ugyanakkor, hogy általában az autóban, szálláson hagyott iratok elvesztésére nem fizetnek kártérítést a biztosítók, ugyanakkor a szobába zárt fényképező ellopása után igen.

Ha az út során baleset ér minket, és kórházi kezelésre szorulunk, az utasbiztosításban foglaltak szerint a biztosító fedezetet nyújt az orvosi költségekre, megszervezi a hazaszállítást vagy fizeti a szállását a kórházban lévő házastárs részére, amíg kint kell tartózkodnia.

Az utasbiztosítás megkötésekor mindig ügyeljünk arra, hogy a biztosítás az utazás teljes hosszára érvényes legyen, tehát az utazás első napjától a hazaérkezésig tartson.

Biztosítás kisokos!
Fontos, hogy a biztosítás az utazás teljes hosszára érvényes legyen!

Van olyan káreset, amikor nem az utasbiztosítás alapján jár térítés. Ilyen például, ha az átszállás közben elkeveredik vagy megsérül a csomagunk. Ebben az esetben a légitársaságnak kell benyújtani a kártérítési-igényünket.

Sokan gondolják azt, hogy nem éri meg biztosítást kötni. Ha szerencsénk van, és minden rendben zajlik a nyaralás alatt, akkor ez valóban felesleges kiadásnak tűnhet – utólag. Azonban előre nem tudhatjuk, mi fog történni. A pár ezer forintos biztosítással azt a nyugalmat vásároljuk meg, hogy baj esetén lesz kihez fordulnunk segítségért. Akit pedig már ért olyan baleset külföldön, ami hosszas kórházi kezelést igényelt, az pontosan tudja, hogy akár egy komplexebb bokatörés külföldi gyógykezelésére rámehet egy család otthona. Ezt pedig nem érdemes megkockáztatni.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!